Könyv vs. film

Visszatérő téma a filmek világában a könyvadaptációk kérdése. És mivel a tegnapi napon épp erről írtam posztot, arra jutottam, hogy kifejtem kicsit bővebben a véleményem erről a témáról. Mert mondhatni most már mind a két oldalról tudom szemlélni ezt a kérdést.

Ha megfigyeljük, egy könyvadaptáció után igazából két nagyobb rétegre osztódik a közönség. Aki nem olvasta a könyvet, és élvezte a filmet, vagy aki olvasta, és fanyalog rajta.

Persze ott vannak azok is, akik nem olvasták, de nem is tetszett nekik, na meg akik olvasták, és mégis tetszett nekik. Na, hát ők vannak talán a legkevesebben.

Nagyon sokáig abba a csoportba tartoztam, aki örült, hogyha egy jó könyvet megfilmesítenek, de persze aztán az úgysem ugyanolyan, mint a könyv, úgyhogy megszóltam a filmet. Amiért az nem is jó. Mert a könyv más. Mert a könyv természetesen mindig jobb.

És igazam volt. Sokszor más a sztori, a karakterek nem ugyanolyanok, a helyszíneket nem is úgy képzeltem el, és mégis miért kell néhány – szerintem – fontos mozzanatot kihagyni? Vagy miért kell, hogy teljesen másról szóljon? Miért kell beemelni későbbi történéseket, amikor mindenki tudja, hogy az csak a könyv folytatásában van? Ilyen, és ehhez hasonló problémáim voltak a könyvadaptációkkal, és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül.

Mire a végére érek egy könyvnek, amit persze nem két óra alatt olvasok el, akaratlanul is többet megtudok a világról, ahol játszódik, a szereplőkről. Megszeretem őket, és érdekel a sorsuk. Aztán meg mindazt a vásznon látni… Sokszor nem azt éreztem, hogy nem tetszett, csak csalódás volt. Mert az élményt, amit egy könyv ad, és amit egy film, azt nem lehet összehasonlítani.

Most pedig, hogy végül is én magam is adaptálok – mert hát akárhogy is nézzük, azt csinálom –, elkezdtem gondolkodni ezen. Tényleg elvárhatjuk egy filmtől, hogy ugyanolyan legyen, mint egy könyv? Nem. Egy elég egyszerű ok miatt. A film az nem egy könyv.

A könyvvel leülhetünk egy csöndes délutánon, egy finom meleg teával, és órákon át élvezhetjük azt a világot, amit a könyv nyomán elképzelünk magunknak. Egy könyv több szálon is mozoghat, lehet benne rengeteg, rövid időre megjelenő szereplő, lehet benne több kalandozás, sok érzelem és gondolat.

Egy film nagyjából két órás, na hogyha minden ugyanúgy történik, mint a könyvben, akkor vagy zsúfolt lesz és már-már követhetetlen, vagy túlságosan is hosszú. Szóval szerintem egy filmnek sem lehet felróni, hogy máshogy alakul benne a történet, mint a könyvben.

Mostanában próbálom kicsit máshogy szemlélni ezt a témát. Persze, nehéz elvonatkoztatni, de meg kell próbálni. Mert ha teszem azt, nem olvastam el a könyvet, és tetszik a film, akkor végül is más esetben mit számít, hogy olvastam-e előtte? Ha nem olvastam volna, nem lenne semmi problémám vele. Vagyis innen nézve a filmmel sincs gond.

A túlzott elvárásokkal van a gond. Hogy sokan ugyanazt várják el egy filmtől, mint a könyvtől, pedig két teljesen különböző műfajról van szó. És igen, egy könyv alapján íródott, de nem kell, hogy minden ugyanúgy történjen.

Mindent összevetve, egy film sem olyan, mint a könyv, amiből készült. De igazából baj ez? Akarom én hagyni, hogy csak azért ne élvezzek egy jó filmet, mert olvastam a könyvet, és az más volt? Mostanában jöttem rá, hogy nem. Nem akarom hagyni. Szeretném élvezni a filmet, még akkor is, ha teljesen más, mint amit olvastam előtte. Ha pedig ugyanarra az élményre vágyok, akkor inkább elolvasom a könyvet újra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s