Rókatündér Csudapesten

Szerintem a magyar filmek egyik legnagyobb hibája, hogy nem feltétlenül mernek kockáztatni. Ezért sokáig csak a sablonos romantikus komédiák voltak jellemzőek a magyar filmgyártásra. Szerencsére az utóbbi időben, azért számos olyan film készült, ami már megpróbál kilépni ebből a mederből, és új irányt próbál mutatni. Az egyik leginkább kockázatot vállaló film pedig – bár nem új film – a Liza, a rókatündér.

A történet szerint Liza, már több mint tíz éve ápolja a japán nagykövet özvegyét Csudapest városában, ahová 1kommunizmus nélkül köszöntött be a hatvanas évek. Egyetlen barátja a japán énekes, Tomy Tani szelleme, aki nem olyan ártalmatlan, mint elsőre tűnhet. A születésnapján aztán, egyhangú élete megváltozik, amikor elhatározza, hogy meg akarja találni élete szerelmét. Ám a dolgok balul sülnek el, és az udvarlói sorra halnak meg körülötte. Hamarosan rádöbben, hogy valójában ő a japán mitológiából ismert rókatündérek egyike. Megpróbálja hát legyőzni az átkot, de közben a körülötte történő rejtélyes halálesetek felkeltik a rendőrség figyelmét is.

Kicsit bizalmatlanul álltam kezdetben Ujj Mészáros Károly filmjéhez, de miután megnéztem, kellemesen csalódtam. Mert ez gyakorlatilag egy felnőtteknek szóló mese. Sokszor naiv, és még többször morbid, de közben pedig annyira magával ragadóan ötletes, hogy akaratlanul is élvezi az ember.

Az egész filmet átszövi egy különös hangulat, amelyet csak még inkább erősít a képi világ. Mert bár a történet során annyi féle halállal szembesül a néző, az egész mégis annyira szürreálisnak és közben valahogy mégis természetesnek hat, hogy még csak meg sem rezzenünk közben.

A Liza, a rókatündér humora pedig kifejezetten megnyerő. Persze nem mindenkinek jönnek be ezek a fajta poénok, de ha valaki képes teljesen elengedni magát, és 2hagyja, hogy a film bemutassa ezt a furcsa világot a Mekkburgerrel és a káromkodó rendőrezredessel, akkor mégis szórakoztató lesz.

Amitől pedig talán még jobb a film, az a szereposztás. Balsai Mónika Liza szerepében, egyszerűen elképesztően jó. Minden érzelem tükröződik az arcán, és érdekes látni, ahogyan szürke kisegérből egy nőiességével teljesen tisztában lévő, és önmagát feláldozni képes karakterré alakul a film végére. A Zoltán Zászlóst alakító Bede Fazekas Szabolcs pedig tökéletesen hozza azt a hallgatag, marcona rendőrt, aki közben végletekig jó és odaadó. Tomy Tani szerepében pedig David Sakurai látható, aki remekül hozza az egyszerű popénekest, és az ennél sokkal sötétebb valódi személyiségét. A mellékszerepekben pedig olyan színészek tűnnek fel, mint Reviczky Gábor, Schmied Zoltán, Molnár Piroska, Szabó Győző, Gubík Ági vagy éppen Hajdú Steve.

Összességében, a Liza, a rókatündér egy igazán ötletes alkotás, ami teljesen eltér a hagyományos 3történetektől, és közben szórakoztatóan morbid. Nem is csoda, hogy az idei 2. Magyar Filmhéten, ahol először adták át a Magyar Filmdíjakat, ez a film nyerte el a Legjobb nagyjátékfilmnek járó elismerést, valamint számos egyéb díjat, mint a Legjobb rendező, Legjobb női főszereplő vagy épp a Legjobb zeneszerzőnek járó díjat.

Éppen ezért, úgy gondolom, ezt a filmet mindenkinek érdemes megnéznie. És igenis érdemes esélyt adni a magyar filmeknek, mert néha olyan gyöngyszemek bukkanhatnak fel, mint ez a film. Nem éri meg elszalasztani.

Advertisements

One thought on “Rókatündér Csudapesten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s