A határidők fogságában

Azt hiszem, ez olyan dolog, amivel mindenki találkozott már élete során. Amikor nem csak egy előttünk álló feladatot kell megoldanunk, de még azt is megmondják, mikorra kell azzal végeznünk.

A határidőkkel viszont az a baj, hogy amíg néhány embert motivál, addig sokakat nemhogy nem ösztönöz, de még inkább megnehezítheti a munkát. Legyen szó írásról, vagy forgatókönyvírásról. Igazából legyen szó bármiről, de mi most próbáljunk megmaradni ennél a két lehetőségnél.

Én magam nem igazán szeretek határidőre írni. Mert frusztrál, és mert akármikor mással próbálok foglalkozni, mindig ott motoszkál bennem, hogy inkább az írásra kéne szánni az időt, hiszen már nem sok van hátra a határidőig. Eddig azt tapasztaltam, hogy a határidő mindig olyan nyomást tesz rám, amit nagyon nehezen oldok fel. De aztán, ha tényleg bele tudok lendülni, és látom magam előtt, hogy megéri csinálni, hiszen ha folytatom, akkor készen leszek, onnan már sokkal könnyebb.

Úgyhogy azt hiszem, sok esetben az a legnehezebb, hogy elfogadjuk azt a bizonyos határidőt. De persze, ez sem lehetetlen.

Az első, és legfontosabb tanácsom – ami egyben a legkézenfekvőbb is –, hogy oszd be az idődet! Hiszen úgyis tudod, mennyi feladat vár rád, és hogy mennyi időd van rá, ráadásul ismered is magad, úgyhogy ki tudná jobban átlátni, mire mennyi időre lesz majd szükséged? Készíts tervet, és próbálj ahhoz ragaszkodni!

Ha pedig már megvan, hogy mikor mivel fogsz foglalkozni, akkor már csak el kell kezdened. Haladj sorban, és akár jutalmazd meg magad valamivel, ha sikeresen teljesítettél egy-egy feladatrészt.

De ami pont ennyire fontos, hogy ne ragadj le sehol! Ha úgy érzed – előre készített menetrend ide vagy oda –, hogy valami nem sikerül, vagy épp egy másik részéhez sokkal több kedved, motivációd, vagy ihleted lenne, akkor ne félj azzal foglalkozni.

A munkád során pedig bátran jegyzeteld le a gondolataid! Akár már akkor, amikor még az időbeosztáson dolgozol, vagy amikor már elkezdted a munkát. Bármi apró ötlet, vagy csak egy gondolatmorzsa hasznos lehet később, úgyhogy mielőtt bármit elfelejtenél, írj széljegyzetet, vagy csak firkantsd le valahova. Ezeket a jegyzeteket akkor is böngészheted, ha szeretnél ráhangolódni az írásra, vagy csak új motivációt szereznél. Hiszen ezekből új ötletek is születhetnek.

Az is számít, hogy teremtsd meg magadnak a megfelelő körülményeket! Csöndben szeretsz írni, vagy kell hozzá valami zene? Jobban megy, ha egyedül lehetsz, vagy segít, ha van valaki a közelben? Akárhogy is van, rá kell jönnöd, hogyan vagy a leghatékonyabb, és próbáld megteremteni magadnak azt a helyzetet.

Ha pedig már nagyon megy az írás, akkor se felejtsd el, hogy néha tarts egy kis szünetet is! Persze, ha épp egy fontos gondolatmenet közepén vagy, azt mindenképp fejezd be, de néha hagyj ott mindent, és pihenj. Az agyunk hamar elfáradhat, ezért legalább óránként érdemes egy kis szünetet tartani.

Úgy gondolom, nem lehetetlen, hogy határidőre dolgozzunk, és sokszor sajnos ebben a helyzetben találjuk magunkat. De ha megpróbálunk úgy gondolni a határidőre, mint ösztönzésre, akkor sokkal könnyebb lesz. 🙂

deadline

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s