Könyvajánló #7

Nagyon sokszor mondtam már azt, hogy ha valaki forgatókönyvet szeretne írni, nagyon fontos, hogy tisztában legyen a helyes formátummal. Mint ahogy azt is sokszor mondtam már, hogy ami ennek tanulásához különösen hasznos, az a forgatókönyv olvasás.

Egyrészt megfigyelhetjük, hogy hogyan kell alkalmazni a különböző jelöléseket, másrészt jól bele lehet rázódni a forgatókönyv nyelvezetébe. Személyes tapasztalatom az, hogy az utóbbi sokkal nehezebb. Mert meg lehet tanulni jól dolgozni a formátummal, de fontos, hogy jól írjunk forgatókönyvet. (Ez a része még nekem is kifejezetten nehezen megy.)

Említettem már egyszer az IMSDb.com-ot, de úgy gondoltam, érdemes lenne erre kicsit többet szánni egy félmondatnál. Mert ez jelenleg a világ legnagyobb online forgatókönyv adatbázisa, így ha valaki szeretne forgatókönyveket olvasni, mindenképpen érdemes ellátogatnia erre az oldalra.

Dizájnban nem nevezném a legstílusosabb oldalnak, de végülis itt tényleg a tartalom a lényeg, és ami kell ahhoz, hogy forgatókönyvet olvashassunk, az megvan benne. Kereshetünk név szerint, műfaj szerint, sőt a filmeken kívül néhány sorozat forgatókönyve is megtalálható. Úgyhogy jó sok időt el lehet tölteni vele.

Régebbi és újabb filmek is egyaránt vannak feltöltve, úgyhogy van miből szemezgetni. Én magam szeretek beleolvasni a kedvenc filmjeim forgatókönyvébe, mint például a Nulladik óra. Mert a kedvenceimet sokszor láttam, úgyhogy fel tudom idézni minden mozzanatát, és érdekes megfigyelni, hogy az egyes – általam ismert – jelenetek, hogyan néztek ki forgatókönyvként.

De persze ismeretlen filmek forgatókönyveit is érdemes átolvasgatni, főleg ha utána feltett szándékunk megnézni a filmet is. Sokat lehet tanulni mindebből. Úgyhogy bátran ajánlom ezt az oldalt mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt. 🙂

Elérhető ITT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s