Mi kell egy történethez?

Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy írni felettébb könnyű elfoglaltság, hiszen csak leülünk és írni kezdünk, annak elmondanám, hogy téved. Tapasztalatból mondom, hogy írni fárasztó, időigényes és idegőrlő. (És még bőven folytathatnám a sort.) De közben mégis van benne valami, ami miatt szívesen ír az, aki ír. Talán azért, mert ezáltal olyan világot teremthetünk, amely csak a miénk. Ahol a mi szabályaink érvényesülnek, és ahol a mi kezünkben van a döntés. Úgyhogy igen, írni nehéz, de közben szuper jó dolog.

tumblr_inline_o9a2emddx21s98e6x_500

Viszont ennek is megvannak a fontos részei, úgyhogy vegyük sorra, mi az a legfontosabb négy dolog, amit mindenképpen végig kell gondolnunk, mielőtt írni kezdünk.

Történet

Azt hiszem, ez egyértelmű. Végig kell gondolnunk, hogy mi is fog történni a történetben. Egy jó sztori több rétegű, és van olyan történet, ami több szálon mozog. Tudnunk kell, hogy mikor mi következik, és miért, hogy logikus maradjon a cselekmény. Úgyhogy mielőtt leülnénk a füzet vagy a billentyűzet elé, mindenképpen írjunk egy megfelelő cselekményvázlatot. Amihez mindig visszatérhetünk, ha szeretnénk helyre rakni a történet egyes eseményeit.

Karakterek

A történet magját mindig a karakterek adják, hiszen velük történik meg a cselekmény. Ezért érdemes jól kidolgozni az egyes szereplők múltját, jelenét és jövőjét, valamint a fő motivációikat és céljaikat. Ha pedig ezek megvannak, akkor ezek mentén haladni. Hiszen bizonyos történésekre mindenki máshogy reagál a háttértörténetük függvényében, és nincs ez másként a saját szereplőinkkel sem.

A történet világa

Az írás egyik legjobb része, hogy mi magunk teremthetjük meg azt a világot, amelyben a történet játszódik. És miközben én részemről ezt élvezem a leginkább, talán ez az egyik legnehezebb része is. Hiszen a történet nem a semmi közepén játszódik, hanem egy bizonyos helyen egy bizonyos időben. A mi feladatunk megteremteni mindezt, minden egyes tényezőjével együtt.

Téma

Minden történetnek van egy fő témája, amit felölel. Sok minden lehet ez. „A jó legyőzi a gonoszt.” vagy éppen „Az igazság keresése a világban.” vagy akár „A pénz nem boldogít.”
Tudnunk kell, hogy miről is szól valójában a történetünk, vagy éppen azt, hogy mit szeretnénk elmondani vele. Mi lesz a tanulság?

A későbbiekben először is ezt a négy dolgot fogom majd körbejárni, és kicsit mélyebben belemerülni ezek megértésébe. Úgyhogy maradjatok velem! 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Mi kell egy történethez?

 1. Szia,

  Nagyon jól elmondtad az írás miértjét a bevezetőben. Szerintem mondhatjuk, hogy az írás szabaddá tesz. Nem csak, hogy létre hozol egy teljesen új világot, új szereplőket, de Te magad is olyanná válhatsz, amire mindig is vágytál, sőt olyan helyekre is eljuthatsz, ahová a való életben nem biztos. És az, hogy az írás közben fel merül egy-egy akadály vagy éppen már össze folynaka sorok a fáradt szemeid előtt, szerintem elég apró tényező 😀

  Várom a folytatást.

  Szeretettel:
  Brukú

  Like

  1. Szia!
   Ó, igen, én magam is ezt szeretem leginkább az írásban. 🙂 Hogy magunknak teremthetünk világot, és szabadon garázdálkodhatunk benne. ^^ Ezért tényleg megéri. 🙂
   Üdv,
   Zsualfi

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s